

Su Sondajı Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Su sondajı yaptırılmadan önce mutlaka alanında uzman jeolojik, jeofizik ve hidrojeolojik etüt yaptırılması gerekmektedir. Jeoloji Mühendisi tarafından arazi etüdü ve sondaj kuyusu için en elverişli noktalar arazi ve ofis çalışmaları sonucu belirlenmektedir. Yapılan bu etütler sayesinde, su sondajı yapılacak yer için en verimli lokasyon seçimi yapılır. Sondaj yapılırken, yer altının çok değişken bir yapıya sahip olduğu unutulmamalıdır. Gerekli etüt çalışmalarının yaptırılması, olası bir fazla maliyetten ve zarardan kurtarır. Etüt yapılmadan kuyu açılmaya çalışılması halinde verilen emek tamamen boşuna gidebilir. Açılan kuyudan su çıkmama ihtimalinin de olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Etüt yapılmaksızın açılan kuyularda böyle bir sonuçla karşılaşılması halinde, yapılan yatırım boşa gidecektir. Etüt çalışmaları sonucunda, açılacak olan su kuyusu mutlaka kuyu inşa projesine göre yapılmalıdır.
Sondaj kuyusu açılmadan önce arazi etüdünden sonra ilk olarak YAS Arama belgesi müracatı ve gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Aksi durumda Hürriyet kısıtlayıcı ve idari para cezaları uygulanmakta ve yapılan işlem iptal edilerek kuyu kapatılmaktadır. YAS Arama ve Kullanma Belgesi başvuruları DSİ ilgili Bölge müdürlüğü' ne Jeoloji Mühendisi-Teknik sorumlu firmalar tarafından yapılmaktadır.
Alanında uzman yasal olarak su sondajı yapmaya yetgin çalışanları olan bir su sondaj firması ile çalışmak önemlidir. Çalışma alanı su sondaj ve kuyu açmak olan, alanında uzman bir ekiple çalışılması, olası bir kaybı önler.
İşin verileceği firmanın çok iyi analiz edilmesi, yeterliliklerinin sorgulanması önemlidir.
Sondajlama yapılırken farklı jeolojik yapıdaki sondaj teknikleri uygulanabilmektedir ve maliyet açısından sadece sondaj birim fiyatı baz alınmamalıdır. Doğru fiyatlandırma yapılarak, olası kayıplar veya sürpriz ilave maliyetlere zemin hazırlanmamalıdır.
Su Sondajı Nasıl Yapılır?
Sert kayalık ortamlarda kullanılan su sondajlama tekniği ile yumuşak zeminlerde kullanılan su sondajlama tekniği birbirinden farklıdır.
Su Sondajlama Teknikleri;
Yumuşak zeminlerde çamur sirkülasyonu kullanılarak sondajlama yapılır.
Kayalık ve sert ortamlarda ise hava sirkülasyonu ile sondajlama yapılır.
Sondajlama aşamaları;
Yapılan su etüdü sonrasında yeraltı suyu açısından en verimli olarak tespit edilen yerden delme işlemi yapılmalıdır.
Çalışmadan sonra istenilen derinliğe ulaşıldığında delici matkap ve borular dışarıya çıkarılarak, küçük çapta bir mahafaza borusu yardımı ile kuyu bir muhafazaya alınır. Kuyu açılma işlemi tamamlandıktan sonra, açılan kuyunun hidrolojik özelliklerine uygun olacak şekilde projelendirme ve kuyu inşaası yapılır. Alınan numunelere uygun bir şekilde akifer derinlikleri belirlenerek kuyunun Filitreli ve kapalı PVC borular ile inşaası yapılır.
Kuyu cidarı ve muhafaza borusu arasında kalan yer, yıkanan ve elenen sondaj çakılı ile doldurularak kapatılır.
Açılan kuyu temizlenir, basınçlı hava ve pistonlama ile kullanıma hazır hale gelir.
Son olarak açılan sondaj kuyusunda en geç bir ay içerisinde ilgili Jeoloji Mühendisi-Teknik sorumlu tarafından pompa tecrübe deneyi, sondaj kuyusundan alınan su numunesinin amacına uygun olup olmadığına dair ilgili laboratuvarlar da analizi yaptırılmalıdır. Elde edilen veriler doğrultusunda Jeoloji Mühendisi-Teknik sorumlu tarafından YAS Kullanma belgesi müracaatı yapılmalıdır. Açılan sondaj kuyuları için YAS Kullanma Belgesi yasal zorunluluk olup aksi durumda sondaj kuyusunun kullanılması yasal suçtur.
Su Sondajı Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Su sondajı, zeminin jeolojik yapısına uygun olarak havalı ya da çamur dolaşımı ile yapılan kuyu açma çalışmasıdır. Kuyu açılma işlemi yapıldıktan sonra, açılan kuyunun hidrolojik özelliklerine uygun olacak şekilde projelendirme ve kuyu inşaası yapılır. İnşaa öncesi kuyu tamamlandıktan sonra, en az 24 saat bekledikten sonra kuyu tamamen taranarak kuyuda çakıllamayı engelleyecek şişme yapan tabakalar temizlenmelidir. gerekli görüldüğü takdirde işlem birkaç defa tekrarlanabilir. Alınan numunelere uygun bir şekilde akifer derinlikleri belirlenerek kuyunun Filitreli ve kapalı PVC borular ile inşaası yapılır.
Su sondajının mantığı; yeraltının belirli bir derinliğinde yer alan suya ulaşmak ve bunu pompa ile çekmek suretiyle işlem yapılmasıdır. Yapılacak su çekim işleminde, kuyunun yıkılmaması önemlidir. Bunun için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Kuyunun kaliteli düzeyi, kullanılan boru çapı, borunun cinsi, projenin uygunluğu, çakıl zarfının kalınlığı ve uygulanan su sondajı tekniklerine göre değişmektedir.
Can Mühendislik firmamız bünyesinde, konusunda uzman ekibimizde yer alan, hidrojeolojik, jeoloji ve jeofizik mühendislik konularında danışmanlık hizmetileri verilmektedir.
Yeraltısuyu Derin Kuyu Sondaj talepleriniz ve danışmanlık hizmeti almak için firmamızla irtibat kurabilirsiniz.